hundutbildaren

Direktlänk till inlägg 2 februari 2013

Kursdag 1 Fotgående

Av Hundutbildaren - 2 februari 2013 16:54

Vår elitsatsningsgrupp kommer under det här året att coachas av Maria Brandel (lyxigt!

Jag vet!   ) Vi gillar henne och hennes träningssätt skarpt och varje gång man går för Maria så får man en stor motivationskick framåt och massa bra input.Torsdag och Fredag hade vi de två första heldagarna för henne. Här kommer lite tankar och reflexioner efter dag ett.


Första dagen låg fokuset på fotgåendet, ett mycket komplext moment med många olika delar. Jag tror att man generellt är dålig på att träna varje del för sig. Att inte bara lära hunden följa utan ha en målbild för varje rörelse. Träna attityd och engagemang. Hur ska hunden se ut under momentet, hur ska den röra sig, vart ska den befinna sig, vilket tempo ska den ha. När du vet det är det bara att sätta igång och träna.


Kriterier

 

När jag vet vad jag vill ha så gäller det att hålla på kriterierna, även under längre sträckor. Det är lätt att fela om du gör korta sekvenser, men om du gått i flera minuter och din hund har varit väldigt duktig men den sista lilla sträckan händer något, din hund kommer ur position, tappar kontakten eller kanske sätter sig snett, orkar du bryta då? Eller släpper du igenom felet – din hund har ju ändå varit duktig under lång tid… Om du släpper igenom, vad blir då lärdomen för hunden.


Var petnoga med dina kriterier, det kommer löna sig i längden.


Stationsträna

 

Maria tipsade om att man kan stationsträna fotgåendet. En plats för ingångar, en för vändningar på stället, en för halter, en för språng, en för sakta, en för stegförflyttningar, en för raksträckor, en för vändningar på stället successivt knyter du samman stationerna till en helhet.


Om man jobbar med uthållighet men har problem med någon detalj, lyft ut den detaljen när du tränar uthålligheten. Har hunden svårt för högerhalter exempelvis, kör då allt utom den delen och träna det separat knyt ihop först när den sitter på detaljnivå.


Jobba i kedjor och ha som mål att optimera kedjorna tills de blir perfekta.


Belöningar

 

Belöningen är beroende på vad du vill ha, gas eller broms. Belöningen måste varieras, var noga med att en het lekbelöning aldrig kommer när hunden är övertaggad och het då förstärker du den känslan i fotgåendet och det kommer ge bieffekter. Belöningsplaceringen är viktig, speciellt om du jobbar med position.


Förväntan

 

Något som jag känner igen mycket är att hunden ofta blir hetare och hetare under tiden vi går. Det är inte konstigt för varje sträcka vi går kommer vi närmare belöningen, hunden vet att snart kommer den, snart kommer den… Effekten blir att hunden börjar slarva i de olika delarna. Så var noga med att inte belöna om hunden börjar hetsa, avbryt fotgåendet och gör något lugnt ett sitt stanna kvar, ligg stanna kvar, återfår hunden sitt lugn så belönar du.


Dränera energi

 

Har man en het hund så ska man tänka på att inte starta ett pass med ett fotgående, låt hunden dränera energi först. Aktivitetsnivån är viktig att tänka på. Skapa rätt känsla hos hunden innan ni sätter igång passet.

Bra förberedelser är A och O. Har du en het hund låt den röra på sig innan, träna något annat före fotgåendet. Hitta en balans. Ta med denna erfarenhet till tävlingsbanan, vilka förberedelser kommer du behöva vidta innan ni beträder planen. En balans mellan dränering av energi och koncentrationsövningar. Lär dig hitta balansen.


Torrgå

 

I fotgåendet är det inte bara hunden du ska ha i fokus. Hur du rör dig är lika viktigt. På senaste lydnadsdomarkonferensen diskuterades just detta. Hur vi förare rör oss kommer ligga mycket mer i fokus än vad det gjort tidigare. Det viktigaste är att det ser flytigt ut, vinklarna ska var 90grader. I stegförflyttningarna är det viktigt att behålla frontriktningen. Armarna ska pendla ledigt. Torrgå mycket själv hitta ditt flyt. Filma dig själv och jobba med dina svagheter.


Störningar

 

Störningsträna massor. Men tänk inte bara massa svåra störningar tänk lika mycket på de mindre, någon som plötsligt rör sig på långt håll, att du går mot en vägg, ett hinder eller ett tält. Ladda planen full med sådant som är svårt, leksaker, koner, apporter osv.  


Träna mycket och tidigt på att ha kommendering och någon som följer er på olika avstånd. För hundar som blir heta av tävlingsledare är detta extra viktigt.


Ingångar på plan

 

Din ingång på plan kan sätta känslan för hela tävlingsprogrammet. Är hunden med dig eller är den okoncentrerad och spanar in allt runt om. Lägg stor vikt vid att tidigt lära hunden hur ni ska äntra planen. Det här är ett svårt moment. Något att reflektera över är vad det är värt i belöningsväg. Vad krävs det i ansträngning av hunden, vad väljer den bort, vilken känsla vill du ha hos hunden när ni kommer in på planen.  Christina & Tira blir kommenderade av Maria


 
ANNONS
 
Madelen

Madelen

4 februari 2013 21:44

Så roligt att läsa och tack för alla fina tips. Ser fram emot den dagen jag får gå kurs för Maria :) .

http://tokryck.wordpress.com

 
Anna

Anna

6 februari 2013 07:29

Åh vilken bra sammanfattning! Ska verkligen ta till mig detta :-) Mer sådana här inlägg ;-)

http://www.silver-bullet.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hundutbildaren - 30 september 2013 23:31

www.gameonpuppy.se

Av Hundutbildaren - 12 augusti 2013 16:52


  Jag använder ofta targets vid inlärning, det är en bra hjälp som är lätt att arbeta bort. När hunden har lärt sig att markera gång på gång så kan man till exempel använda sig av den vid inlärning av rutan, framförgående/framåtsändande, hopp, stä...

Av Hundutbildaren - 7 augusti 2013 21:53


  Att lära hunden gå fot, tar tid det är många delar och mycket kriterier. Mitt tips är att dela upp det i små delar.   Jag startar med kontakt, först spelar det ingen roll vart hunden befinner sig, den får vara kopplad och så fort den tittar ...

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2013 15:29


  Jag jobbar mycket med tävlingsmässiga ingångar på plan. Man kan tycka att det inte spelar så stor roll hur hunden förs vid en ingång, men det gör det i de flesta fall. Är hunden ofokuserad vid ingången så kommer den med stor sannolikhet vara d...

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2013 00:26

Dagens tips är att träna och bygga ett högt värde för ingångar vid sidan, både med och utan apport, på köpet får du fin bakdelskontroll, det ser väldigt snyggt ut när hunden jobbar med bakbenen i vänster svängarna.   Ingångar återkommer i alla mo...

Presentation


Hundutbildaren
Vi anordnar Utbildningar, kurser, föreläsningar, Clinics och Läger

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ hundutbildaren med Blogkeen
Följ hundutbildaren med Bloglovin'

Hundutbildaren


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se