hundutbildaren

Senaste inläggen

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2012 20:42


På onsdagen packade jag husvagnen och bilen full i grejer stuvade in hundarna, barnen och mig själv för att dra iväg på kennelläger. Ni som känner mig förstår att jag naturligtvis körde fel då GPS:er absolut inte går att lita på. Eftersom grusvägen tog slut fick jag backa ca 200 meter med husvagnen, vilket tog sin tid på en smal kurvig grusväg. Men jag klarade det och efter att ha frågat en bonde och fått guidning av Christina så kom vi till slut rätt.


Lägret var så fint välordnat och trevligt, många nya bekantskaper, härliga hundar, god mat och mycket skratt. Är så glad över att få tillhöra Busligan! Stort tack till Christina och Janne som fixat allt så bra!!!


 

Den givna platsen på kvällen var runt brasan


Vi bodde på Jägartorpet som ligger i Storfors och där fanns det stora fina skogar, massor med mark och fokus låg på spår och sök. Jag hade redan förstått att det här med sök skulle passa Inka ypperligt hon är otroligt social, orädd, självständig och nosen kan hon använda. Men jag trodde nog inte att hon skulle greppa det så fort som hon gjorde. Så nu är det bestämt Inka ska bli sökhund!


För min del betyder detta ett outforskat område. Jag har en del gammal kunskap. Tränade sök med Farra min schäfer för skojs skull och gick då en helg kurs för Tony Lyvén och var med ett sökgäng ett tag. Men det är många år sedan och på grund av tidsbrist var jag då tvungen att sluta. Den kunskapen har dock bleknat en del.


Jag har dock fått många bra tips under lägret som jag sugit åt mig, ställt massor av frågor och kollat runt bland mina kontakter och det börjar klarna. Ingenting är svart eller vitt liksom i alla annan typ av hundträning så har alla sin egen tro och nu ska jag hitta min, men jag känner mig trygg, har kompetenta, erfarna och duktiga sökekipage runt om mig. Sen kommer det visa sig under resans gång hur det går. Vad jag dock vet är att det är otroligt roligt inte bara att se sin egen hund, utan se andras, ligga gömd i skogen och spänt vänta på att bli hittad och beundran över hundens förmåga.


 

I väntan på att bli hittad


Har ju också turen att få hänga med i flera olika sökgrupper, så det blir förhoppningsvis gott om träningstillfällen.


Inkas fina mamma Tira är en duktig sökhund så hon har att brås på min lilla kolaböna!


         

Christina och Tira


Riva fick några kluriga spår som hon redde ut på ett imponerande sätt med tanke på att vi inte spårat på väldigt länge. Det är så tydligt att hon verkligen älskar att spåra och jag fick en påminnelse om hur himla roligt det är. Körde också en del bruksmoment och det tycker både hon och jag om. Jag ska leta upp några spårtävlingar i höst och se om vi kanske kan komma med på någon.

Där har förhoppningsvis söket en fördel det är lite lättare att komma med på tävlingar.


Här kommer en bild på några av Inkas fina kullsyskon

   

 Chinook, Airo, Sioux, Maya och Inka


Så här trött var Inka efter lägret på söndag eftermiddag:

 


ANNONS
Av Hundutbildaren - 23 juli 2012 22:49


I fredags packade jag bilen full i hundträningssaker, (vilket numera upptar hela bilen) hundar och hämtade därefter upp Sara. Vi begav oss till Torsby där bästa gänget Lina, Anna-Karin, Madelen och Louise väntade. Hela gänget plus några fler skulle gå kurs för Siv Svendsen från Norge Lörd-Sönd.


Vi bänkade oss hemma hos Lina för att äta och dricka gott och prata massa hund så klart. En trevlig kväll med många skratt.

Så var det lördag och vi begav oss till Torsby BK där kursen skulle hållas. Eftersom jag hört mycket gott om Siv så var förväntningarna höga, och de infriades med råge.

Har skrivit ner lite tankar efter kursen.


Uppvärmning och kedjor


Siv pratade om hur man värmer upp inför en tävling, hur man skapar förväntan och lägger ribban på rätt nivå. Det är så klart individuellt men att hitta och få fram rätt engagemang och känsla hos hunden är viktigt och kan vara avgörande för resultatet.


Med Riva har jag tränat mycket uppvärmning med ingångar på plan och kedjor, men jag har tävlat bruks och med ett spårarbete i ryggen har jag kunnat peppa Riva ganska friskt innan ingång på plan, jag har laddat energi genom detta och känt att vi kommit ut på planen med full kraft.

I lydnaden måste jag tänka om, gör jag lika som inför brukset så blir hon övertänd vilket naturligtvis inte är bra. Jag måste ställa om och se henne som ett överladdat batteri som behöver lugnas ner med endast några ”tråkiga (i Rivas tycke) godisbitar.”

I uppvärmningen vill jag köra lite positionsövningar, ingångar och stärka upp eventuella svagheter. Jag har haft bästa belöningen liggandes på ryggsäcken vid sidan av planen och när vi gått hela tävlingsprogrammet har jag skickat henne till belöningen, sprungit efter och lekt. Siv tyckte hellre att belöningen skulle komma direkt från mig för att inte tanken på den externa belöningen ska störa henne under programmet. Jag håller med, i brukset har det fungerat bra men i lydnaden behövs all fokus på momenten och minsta tanke som stör kommer antagligen

resultera i okoncentration genom att hon blir övertänd.


Lydnad handlar mycket om att gå från ett lugnt moment till ett fartigt moment. Det är en stor utmaning att få hunden i rätt nivå inför varje moment. Siv börjar tidigt träna detta genom att med ord och rörelser tända eller lugna hunden. Genom lek kan du ladda hunden med massor av energi genom att använda ord som senare kan bantas ner till läten eller små rörelser som kan göras inför olika moment där hunden ska springa fort. Detsamma gäller de lugna momenten en lugn röst, en strykning över pälsen för att skapa rätt balans och koncentration.

Jag har använt mig av ett litet flåsande läte inför alla fartmoment men med inspiration från Siv kommer jag nu använda olika inför varje moment för att göra det än mer tydligt för hunden och för att skapa rätt känsla.


Siv tryckte också på vikten av att ofta träna kedjor, det är så himla lätt att fastna i pet av detaljer och glömma uthållighetsträningen. Trots att jag vet detta måste jag erkänna att jag oftare tränar detaljer än kedjor, men jag ska bättra mig! Rivas absolut bästa belöning är en freesby hon älskar den! Den kommer hädanefter bara att fås i slutet på en kedja. Stor prestation = Stor belöning, den blir värd allt slit och arbete.


Vart kommer belöningen när du tränar kedjor?  I slutet av ett moment? Vart kommer hunden då att ha den största förväntningen? Jo i slutet, vilket i praktiken innebär att hundens energi kommer vara bäst i slutet på varje moment, inte under momentet. Bli därför aldrig förutsägbar låt hundens förväntan vara lika stor genom hela momentet, belöning kan komma närsomhelst. En kedja kan till exempel vara ett fotgående, en inkallning, ett ställande, en apportering och sist en ruta men när du skickat till konen så belönar du där utan att avsluta momentet helt. Skulle det sista momentet i kedjan bli dåligt, ha en plan B, gå direkt till ett nytt moment som du belönar i om det blir bra, eller varför inte belöna i en transportsträcka. Finns ingen plan B så blir det lätt att man stannar upp och funderar och håller sig inte längre tävlingsmässig.  

Belöna alltså inte när hunden har hög förväntan på belöning utan när förväntan är låg.

Gå inte en kedja om hunden saknar engagemang, bryt och fundera på varför den saknar engagemang, har det med uppvärmningen att göra? Inlärningen? Störningar? Har hunden ont?

Har hunden rätt attityd och fint engagemang så gör det inget om det blir fel i kedjan, tvärtom du får viktig och värdefull information om vad du ska lägga fokus på i träningen.


Min uppvärmning och kedja på kursen gav mig följande information:

Vi värmde upp genom att göra några ingångar och lite fotarbete vilket belönades med godis, strax innan vi skulle gå ut på planen la jag upp freesbyn på ryggsäcken. Jag gick in med Riva i fotposition och behöll fokuset genom hela programmet dock var hon lite övertaggad vilket visade sig i språngmarschen då hon gick lite långt fram. Hon pep även till på ett ställe. Jag gjorde som jag många gånger gör på tävling sa fot från en halt (vilket man får) detta gör jag aldrig på träning jag säger bara fot en gång, så kommer jag fortsättningsvis att göra på tävling med eftersom det taggar henne extra vilket inte behövs.

Vi gjorde en inkallning med fin fart, därefter hopp apport där jag fick information som jag inte visste, man får tydligen inte säga stanna kvar innan man kastar apporten, det är bra att veta! Testade sen och hon satt kvar utan kommando (tack all omvänt lockandeträning) Hon var dock lite störd av att hindret stod så nära publiken, så det ska vi träna.

Sist ett Z och när hon satte sig under gång tog jag ett steg ifrån och därefter skickade jag till belöningen på ryggsäcken.


Lärdomen av den här lilla kedjan: Lugn belöning i uppvärmningen, bara godis, inte lägga fram en extern belöning utan låta den komma från mig istället. Inga extra fotkommandon som taggar och störningsträna mycket.


Vittring


Sivs sätt att lära in vittringen tilltalade mig, hon använder sig av en ställning med hål där det står glasburkar i, se kort nedan:

         


I burkarna stoppar man vittringspinnar, i en burk finns pinnen med din doft på och för att göra det lätt för hunden att slå på näsan även en godbit. Håll upp burken med doftpinnen och belöna när hunden sticker dit nosen, upprepa detta några gånger. Därefter sätt burken i hålet och belöna varje gång den nosar i rätt burk, börja byta plats på burkarna när hunden inte ser, vidare ta bort godisen i burken och ha endast pinnen kvar. Det fina med denna övning är att hunden lär sig använda nosen utan att kunna smaka på pinnarna. När hunden blir duktig ta upp doftlösa pinnar och lägg på ställningens kant men låt pinnen med doft vara kvar i burken, variera plats. Låt hunden bli säker på att dofta utan att smaka.

Jag kommer definitivt att testa detta med Inka.


Apportering med dirigering


I det här momentet ville jag jobba med två saker, ett att Riva ska släppa fokus på mig och se när tävlingsledaren lägger ut apporterna. Eftersom jag har störningstränat väldigt mycket så är det inte helt lätt att locka sig till fokus på annat håll, vilket vi snabbt upptäckte, Riva verkade tänka: en annan människa som tjoar och lockar då ska jag kolla extra intensivt på min matte. Först när jag kastade iväg en leksak till Siv samtidigt som jag höll i halsbandet så släppte hon lite av fokusen och vi kunde jobba vidare på det. Ska lära in en signal som betyder släpp kontakt och titta ut.

 Andra saken var att jag vill att hon ska bli säkrare på att välja rätt håll även om hon inte ser apporten. Här har jag tränat för svårt, jag har blandat och kanske först gjort ett höger skick och därefter ett vänster skick, Siv byter plats när hon byter sida. Det kommer jag jobba med i alla fall tills hon blir mycket säkrare. För att få en vidare båge kastade vi ut apporten några gånger och därefter ställde jag upp henne vid konen och skickade, bra fart och bättre båge ut.


Störningsträning i fotgåendet


Jag kallades ut på planen av Siv som höll i en megafon som hon kommenderade mig med, flera av de andra kursdeltagarna vandrade runt mig medan jag gick fot med Riva. Hon var verkligen duktig fint fokus och det enda som hände var att hon var lite övertänd och släppte lite fokus i en sväng, men genom lite tråkig godisbelöning nere på backen började hon gå betydligt lugnare. Även när det började svingas leksaker runt om. När jag efteråt fick se en liten filmsnutt på träningen var det kul att se att svansen viftade hela tiden.Inka


Jag jobbade några pass med inka också:


Fotgåendet börjar se riktigt bra ut hon följer fint med fokus och jag har börjat utöka tiden mellan belöningarna. Svängarna jobbar jag med separat jag vill att hon ska trampa runt med bakbenen vilket verkligen lossade denna helgen. Även ingångarna börjar se riktigt fina ut även utan kloss. Hon har inte riktigt hittat avståndet än och jag vill ha henne lite närmare men det verkar komma genom att jag belöningsplacerar alldeles vid mitt ben, där jag vill ha henne.


Apportering


Här jobbar vi med grundträning hon har mycket spring i benen och vill gärna springa iväg några varv med leksaken. Här tränade jag genom att ha två lika leksaker, hon fick hämta en leksak som kastats en liten kort sträcka precis när hon grep skrek jag -jhaa och då kom hon flygandes in i min leksak, kasta igen och in till mig och leka. Detta ska sätta sig i ryggmärgen. Ut och grip, snabbt in och lek.


Hopp stå

Vad kan vara mer passande än detta för en blandning mellan Kelpie och studsboll     det kommer liksom naturligt. Det svåra var att hitta stadga efter hopp men med omväntlockande gick det snabbt framåt.


Summering


Helgen var väldigt lärorik och rolig. Min uppfattning är att Siv har tagit det bästa från två världar och slagit ihop dem och gjort något eget, då menar jag klickerträning med en gnutta lockande. Hon gick fort fram och höjde kriterierna snabbt. Alla fick fina resultat i sin träning. En mycket duktig och kompetent instruktör som jag definitivt kommer gå kurs för igen.


Så härligt också att träffa långväga vänner som jag inte sett på länge Anna-Karin och Madelen och kul att träffa några nya, önskar att ni bodde närmare. Stort tack till Lina som arrangerade denna helgen och tack för din gästfrihet.


Nu startar vår spännande elitsatsning!


Några bilder från kursen


       

   

                    


                  

ANNONS
Av Hundutbildaren - 10 juni 2012 00:06


I tre dagar har jag varit på valpläger i Stallarholmen hos Canis instruktören Anna Larsson.  Jag delade husvagn med två härliga tjejer Louise och Louise det blev så klart mycket hundprat skratt och hundträning. Med på lägret var också min dotter Emelie som håller på att utvecklas till en lysande liten hundtränare.


 
Inka är nu fem månader och full av energi och bus. Under lägrets gång har vi tränat bakdelskontroll på kloss, tass och nostarget, baklängesmarsch, runda en target, gripanden, externbelöningar osv. viktig och bra träning. Ny miljö, nytt folk, nya hundar innebar ingen större störning, hon höll ihop bra ändå.


Inka är en helt underbar hund att träna hon har kraft och energi i varje rörelse, kvicktänkt och lättlärd. Hon har också en stor portion humor och skratten blir många i hennes närvaro. Att plötsligt Emelie tar över träningspasset är inga konstigheter hon fortsätter jobba precis som förut vilket är roligt eftersom Emelie är så intresserad och också vill träna.


 


Jag har fått kämpa en del med koppelgåendet men det börjar verkligen ge resultat hon går fint vid min sida och de gånger hon glömmer så kommer hon snabbt på sig själv och kommer snabbt in till sidan igen.


En sak som förvånade mig var att hon under alla träningspass var helt tyst. Inka har lätt för att låta och jag har verkligen försökt vara konsekvent och poletten verkar börja trilla ner. Att låta innebär att träningen avbryts under en stund. Jag vill kunna belöna med heta belöningar utan att få pip och skall, jag vill kunna shapa utan att frustrationen ska leda till ljud. En viktig del i den träningen har varit att busa upp henne ordentligt ta bort leksaken från henne men fortfarande haft den synlig inväntat ett enkelt beteende så som kontakt eller sitt och därefter belönat med lek om hon lyckats vara tyst. Om hon har ljudat så försvinner leksaken bakom min rygg har hon tystnat och varit tyst så kommer den fram igen och så har vi upprepat. Relativt snart har hon varit helt tyst. Då och då har det kommit något skall i träningen men då vänder jag ryggen mot henne och avbryter träningen en stund. Det verkar ge bra resultat.

Filar just nu på en artikel i ämnet.


 


Nu börjar alvaret i Karlstad och jag är så redo att köra igång. Förra veckan lämnade vi över gården och pensionatet till de nya ägarna och dagiset till Christina, så nu kan jag ägna hela min tid åt kommande projekt vilket kommer behövas.

I Härliga Hund finns just nu ett reportage om mig och mitt tidigare företag.


                     

Av Hundutbildaren - 11 maj 2012 20:14

Den senaste tiden har jag jobbat, jobbat och åter jobbat, men nu är det bara veckor kvar innan jag lämnar över pensionatet till Maria och Hunddagiset till Christina. Det känns helt rätt och jag är redo att kicka igång mina nya företag i Karlstad.

Jag har tre olika koncept inom hunderiet som jag kommer jobba med: Produktion av en hundprodukt, Hunddagis och Kursverksamhet. Det ska bli väldigt spännande jag kommer ge mig in på en del områden där jag aldrig jobbat förut vilket kommer leda till nya roliga utmaningar.I samarbete med SM Hundtjänst kommer jag att ha följande kursutbud framöver:

Välkommen på sommarläger!

Sommarens hundhöjdpunkt är SM Hundtjänsts och Hundutbildarens aktiveringläger och barn-med-hund-läger!


Tre dagar med massa skoj blir det på Aktiveringslägret. Deltagarna får bland annat prova på rallylydnad, lydnad, spår, sök, tricksträning och får lära sig flera roliga aktiveringsövningar. Vi hjälper också till med problem deltagarna har med sina hundar. Dessutom grillar och badar vi tillsammans och har det allmänt trevligt och kul ihop!

Datum: 1-3 juni, med start på fredags eftermiddagen.
Platser: 16 deltagare (vi är två instruktörer)
Preliminärt pris: 1900 kronor
I augusti är det dags för Barn-med-hund-lägret och då är vuxna bannlysta (åtminstone på träningsplanen)! Under tre dagar gör vi roliga aktiviteter med hundarna. Vi tränar bland annat mycket tricks, provar att lägga spår och badar massor (om vädret tillåter!). Det blir helt enkelt en helg full med hundskoj!


Datum:  Augusti
Platser: 14 deltagare (två instruktörer)
Pris:1200 kronor

Båda lägren arrangeras i samarbete med Sara Moll SM Hundtjänst. Mer detaljerade scheman för lägren kommer ut snart. Om man inte bor i Karlstad hjälper vi till att boka boende (ingår inte i priset).


Välkommen på sommarläger hos SM Hundtjänst och Hundutbildaren!


Önskar Sara och Jessica


Här kan du anmäla dig: hundutbildaren@live.com


Missa inte detta vi kommer ha galet roligt   


Av Hundutbildaren - 8 februari 2012 08:41

Till salu gård med hundverksamhet, kom gärna och titta visning 26/2 kl 11.00 eller 2/3 kl 15.00

Läs mer här


Gå gärna in på hemsidan för att läsa mer om företaget www.sjobynshundpensionat.se 

Av Hundutbildaren - 5 februari 2012 20:17

Nu är det dags att släppa taget, vårt fina hus i Sjöbyn ligger nu ute på Hemnet och väntar på ny ägare och därmed även företaget (för den som vill)

Vi har haft turen att ha utmärkta hyresgäster, och jag är så imponerad av Sofie som skött och sköter pensionat och dagis på ett utmärkt sätt. Det är hennes förtjänst att allt rullat på så bra i Sjöbyn sedan vi flyttat. Christina har också gjort och gör ett ypperligt arbete. Jag känner verkligen fullt förtroende för er båda. Stort Tack för att ni gör ett så bra jobb!


Bilder på egendomen:


                     

Av Hundutbildaren - 30 december 2011 11:27

2011 kan jag lätt sammanfatta som förändringens år.

Många svåra beslut fattades. Beslut som i efterhand har visat sig vara helt rätt.


Bytte stad. Karlstad älskar denna stad. Att få vara nära dom som betyder mest för mig är underbart. Älskar närheten till Vänern, utbudet och möjligheten att kunna växa på alla möjliga sätt, ha mer tid för min familj mina vänner och mig själv. Få en sund balans på jobbfronten. 


Har jobbat med helt andra saker ett tag, saker som inte är så roliga - vilket konstigt nog är bra. Jag har fått en sund balans av det, (blir bara ynka åtta timmars dagar, för det mesta) håller inte på att jobba ihjäl mig längre. Har så klart lite roliga projekt vid sidan av det "tråkiga kontorsarbetet" men jag har lärt mig att tygla min entusiasm och kreativitet (hoppas jag iaf.) har hittills lagt band på mig, låtit saker och ting få ta tid och almanackan är inte längre fullklottrad med arbete, det finns plats för annat.

En fin affärsplan börjar växa fram och ska så småningom presenteras för investerare. Men det ska få ta tid, och jag ska bli bättre på att fördela arbetsbördan om den blir verklighet.


Har haft mycket roligt detta året. Men också extremt känslomässigt jobbiga turer, erfarenheter som gjort mig starkare som gjort att band har knutits hårdare och som förhoppningsvis leder till stora förändringar, förändringar som jag längtat efter i stort sett hela livet.

En kamp som kommer vara beständig. Som jag måste tro på. Som bara ska vinnas!

Och vad skulle man göra utan vänner som finns där och stöttar, ni är guld värda och ni vet vilka ni är


Hundträningen då - den har legat på is under ett halvår. Lusten och orken har varit borta men den börjar komma tillbaka och 2012 ska vi satsa på Lydnaden. Har en hund som är djupt understimulerad och det ska bli ändring på det nu! Har lite nya idéer som ska testas. Detaljer ska slipas. Förhoppningsvis är vi tävlingsredo till våren. Det ska också bli roligt att lära känna min nya klubb.


Nyårslöften 2012


Behålla balansen

Gå och lägga mig tidigare (hur svårt kan det vara)

Prioritera rätt saker

Ha kul

Kanske bli lite mer vuxen (eller nej det verkar så tråkigt)


Var på Bio igår och en fras ur den filmen fastnade: Om du visste att du inte kunde misslyckas med det du företog dig, vad skulle du då göra? Gå nu ut och gör det!   
                                        

                                                  

                  Önskar jag er alla!!!

Av Hundutbildaren - 15 november 2011 18:27

Idag var vi med på P4 Väst klicka här för att höra reportaget.


Presentation


Hundutbildaren
Vi anordnar Utbildningar, kurser, föreläsningar, Clinics och Läger

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ hundutbildaren med Blogkeen
Följ hundutbildaren med Bloglovin'

Hundutbildaren


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se