hundutbildaren

Direktlänk till inlägg 17 mars 2013

Om att aldrig bli klar

Av Hundutbildaren - 17 mars 2013 12:19

Vi tränar nästan dagligen ibland till och med flera pass på en dag. Träningen innehåller framsteg, utveckling och lyckorus. Men den kan också innehålla bakslag, missuppfattningar, frustration och ibland även ilska. Det är lätt att tro att man är ensam med motgångar, så är det naturligtvis inte, ALLA som tränar och tävlar hund har motgångar.   


Kanske har du en föreställning om att du kommer bli klar. Att alla moment kommer sitta till hundra procent, du kommer gå ut på tävling och bara köra, allt flyter och ni genomför ett felfritt program. En fin målbild att ha! MEN verkligheten är en annan, visst du kommer säkerligen gå ut och göra fina tävlingar då allt flyter och känslan är helt underbar. Men du kommer garanterat också få känna på det motsatta. Det är då viktigt att komma ihåg att det händer alla. Det är inga robotar vi håller på med, det är hundar och de påverkas av massa olika saker och det där momentet som du trodde satt klockrent kan fort fallera.


Jag tror alla som tränar hund har varit med om att gå ut på träning och inse att det som satt igår inte funkar idag och naturligtvis även tvärtom det som inte alls fungerade igår plötsligt sitter idag.


Prestige är farligt, att sätta för hård press på sig själv. Att ta motgångar så hårt att man tappar all lust. Visst det händer att lusten dalar, men man måste komma ihåg att så här är det för alla. Inte bara för dig. Vi lär oss massor av motgångar och lärdomarna kommer göra dig till en bättre hundtränare.


Ärligt talat hur kul vore det om allt bara flöt på helt utan motgångar. Vad skulle det vara för utmaning då! Det är på grund av motgångar som framgångarna blir desto bättre.


Jag har tränat och tävlat i 18år nu med ett antal olika hundar. Man kan ju tycka att man då borde vara fullärd, men jag får ny kunskap på i stort sett varje träningspass och på varje tävling. Jag har både jobbiga bakslag och ljuvliga framsteg. Jag vet att jag inte kan lägga ett moment på hyllan och tro att nu är det klart, det måste ändå underhållas och repeteras. Lägger jag det ändå på hyllan under en period så kan jag nästan vara säker på att när jag sedan tar upp det igen så kommer det ha hänt något med det.


Vad är det då som påverkar? Man kan bara spekulera, men det kan handla om allt från att vi som tränare tajmar dåligt några pass och hunden får en helt annan information än vad vi hade tänkt. Att hunden inte kopplat kommandot till beteendet, utan den går på din armrörelse istället. Att momentet fallerar i en ihop satt kedja.  Det kan handla om störningar, plötsligt är du på en ny plats och beteendet som satt perfekt på hemmaplan fungerar inte alls i en ny miljö.

Du kan komma till en tävling där de lagt ut spån som markeringar och eftersom hunden inte är tränad på det så blir den störningen för svår. Jag kan då välja att deppa ihop totalt eller så kan jag välja att lägga den erfarenheten i kunskapsbanken, träna och bli världsbäst på spånmarkeringar.


Jag har stått på tävlingsdagen och insett vid uppvärmning att momentet som vi hade igår är som bortblåst idag. Jag hade kunnat bli totalt hysterisk och deppat ihop men har istället försökt att reparera så gott det går genom att dela upp momentet lite snabbt och försökt få hunden att återigen minnas vad den faktiskt kunde igår. Efteråt får jag fundera och analysera vad det kommer sig att det blev så, var det miljön? Var det för dåligt grundat? Var jag annorlunda (nervös)? Eller hade hunden bara tillfällig minnesförlust?


Alla hundar har svagheter och genom att i uppvärmning inför en tävling stärka upp hundens svaga delar kan du faktiskt gå ut och få en tia på ert svagaste moment. Men betyder det att det sen sitter? Nej, men du la upp träningen smart och med lite tur så hjälpte det.


Vad som är viktigt att komma ihåg är att hunden aldrig gör fel för att jävlas, det finns alltid orsaker till varför det går snett i träningen. Det beror oftast på oss som tränar eller yttre omständigheter. Om hunden plötsligt förändras drastiskt kan det också betyda att den är sjuk eller har ont.


Så kom ihåg följande:


Alla har motgångar


Inget moment sitter någonsin till hundra procent


Du kommer aldrig att bli helt klar


Hunden jävlas aldrig


Kör du helt fast, fundera, analysera och ta hjälp


Om du tänker vänta med att tävla tills du är helt klar så kommer du aldrig att komma ut på tävlingsbanan


Ta lärdom av bakslag vänd dem till framgång
 


 
ANNONS
 
Cissi o goldentrion

Cissi o goldentrion

17 mars 2013 22:32

Jag måste säga att detta är ett väldigt klokt inlägg och jag håller helt och hållet med dig i det du skriver.

Lycka till med träningen framöver! :)

http://mountainman.blogg.se

Hundutbildaren

17 mars 2013 22:34

Tack!

 
Cecilia

Cecilia

17 mars 2013 22:34

Vilken underbar läsning! Den här borde jag spara nånstans och ta fram när träningen/tävlingen inte gått så super! Och vi har inte hållt på så länge, dryga året bara. Är det ok att dela?

http://www.ceesthekees.wordpress.org

Hundutbildaren

17 mars 2013 23:04

Tack! Ja absolut, dela gärna :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hundutbildaren - 30 september 2013 23:31

www.gameonpuppy.se

Av Hundutbildaren - 12 augusti 2013 16:52


  Jag använder ofta targets vid inlärning, det är en bra hjälp som är lätt att arbeta bort. När hunden har lärt sig att markera gång på gång så kan man till exempel använda sig av den vid inlärning av rutan, framförgående/framåtsändande, hopp, stä...

Av Hundutbildaren - 7 augusti 2013 21:53


  Att lära hunden gå fot, tar tid det är många delar och mycket kriterier. Mitt tips är att dela upp det i små delar.   Jag startar med kontakt, först spelar det ingen roll vart hunden befinner sig, den får vara kopplad och så fort den tittar ...

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2013 15:29


  Jag jobbar mycket med tävlingsmässiga ingångar på plan. Man kan tycka att det inte spelar så stor roll hur hunden förs vid en ingång, men det gör det i de flesta fall. Är hunden ofokuserad vid ingången så kommer den med stor sannolikhet vara d...

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2013 00:26

Dagens tips är att träna och bygga ett högt värde för ingångar vid sidan, både med och utan apport, på köpet får du fin bakdelskontroll, det ser väldigt snyggt ut när hunden jobbar med bakbenen i vänster svängarna.   Ingångar återkommer i alla mo...

Presentation


Hundutbildaren
Vi anordnar Utbildningar, kurser, föreläsningar, Clinics och Läger

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ hundutbildaren med Blogkeen
Följ hundutbildaren med Bloglovin'

Hundutbildaren


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se