hundutbildaren

Direktlänk till inlägg 27 augusti 2012

Träna bort utfall mot andra hundar

Av Hundutbildaren - 27 augusti 2012 13:38

 

Ett problem beteende är ingenting som löser sig utan mycket tid, planering, träning, engagemang och stark vilja.


Här kommer lite träningstips gällande utfall mot andra hundar:


Ett stort misstag är att försöka lösa problemet i utfallssituationen, där och då är det redan försent, hunden är uppjagad och inte mottaglig för dina ansträngningar att försöka nå den. Undvik helst att hamna i en sådan situation innan hunden är redo för det.


På de allra flesta hundar kommer framstegen fort, om vi tänker till och planerar innan vi börjar träna.

Liksom momentträning måste även problemet delas isär till mindre beståndsdelar.

Hur ser problemet ut? - detta har vi ofta helt klart för oss.

Vad är målet? Hur vill du att hunden ska bete sig i ett möte med en annan hund. Det är denna målbild vi ska koncentrera oss på under träningen. Alltså inte på vad hunden inte ska göra, utan på vad den ska göra.


Exempel: Vid möte av en annan hund stelnar din hund till höjer svansen drar och stretar i kopplet börjar skälla och vråla emot den andra hunden.

Målet: Din hund ser att en annan hund närmar sig, din hund fokuserar på dig och håller din kontakt är lugn och sansad genom hela mötet.

Ditt mål är slutresultatet för er träning, sista inlärningssteget i trappan, här kan vi alltså inte börja, det är i nuläget alldeles för svårt och dömt att misslyckas.


Om vi ska lära någon att köra bil så tar vi inte ut denne på motorvägen direkt, först så måste alla grundläggande funktioner på bilen gås igenom, broms, gas, koppling osv. sedan kör vi en liten sträcka på en parkeringsplan, slutmålet är att kunna köra även i mycket trafik tex på motorvägen. Precis likadant är det med hunden!


Förkunskaper som är viktiga att ha:


Belöningar -  Vi måste kunna förstärka beteenden som vi vill ha.

Kontakt - hunden ska kunna fokusera på sin ägare, att försöka lära en hund som går och nosar i backen är i stort sett omöjligt.

Vi börjar med belöningen, testa olika belöningar eftersom det är utfall vi ska jobba bort så är godis en bra belöning, det är en lugnande belöningsform. Vilket godis kan hunden tänka sig att anstränga sig för att få. Detta kommer att vara din hunds lön under inlärningsprocessen. Dela upp godisen i små små bitar och ha gärna något som är lätt för hunden att svälja, så att inte själva tuggandet av godisar behöver ta lång tid.

Nu kommer vi till kontakten, hunden får lära sig att själv ta ansvar för att hålla kontakten utan att du behöver visa godis/leksak eller locka på din hund.

Nästa steg i trappan är att lära hunden att "skvallra", hunden tar kontakt med dig "skvallrar" när något närmar sig.

I slutändan vill vi alltså att ett hundmöte blir en signal till din hund som betyder att den ska ta kontakt med dig och hålla den under hela mötet.

Att börja skvaller träningen med en annan hund är i nuläget för svårt, vi börjar därför med en annan människa.

Lätt till att börja med sedan ökar vi svårigheten allteftersom hunden förstått vad övningen går ut på.


Detta kan se ut så här:


 - Människa som närmar sig

- Människa som pratar lite tyst

- Som klappar i händerna

- Som sätter sig på huk

- Som lockar på hunden

- Som bollar med en leksak/köttbulle


I och med detta gör vi hunden successivt störningstålig, blir det för svårt så får man hoppa tillbaka och göra det lite lättare igen. Ett felbeteende betyder att hunden missar sin chans att få en belöning, inget annat.

När ni nu kommit så här långt i träningen så kan man börja testa med en annan hund på väldigt långt avstånd, precis som förut så är det viktigt att man arrangerar dessa övningar så att man har hela situationen under kontroll, alla vet vad de ska göra. Hunden som här får agera störning måste vara lugn och sansad annars blir det för svårt.


Nu kommer vi till några fällor som är lätta att gå i under träningen:

 

- Träningen går väldigt bra och man ökar svårigheten för fort, innan hunden är redo.


- Man tränar bara på en och samma människa och/eller hund


- Man tränar i samma miljö hela tiden


- Du blir förutsägbar, hunden lär sig att när du prasslar med godispåsen, tar träningsjackan står på ett visst sätt osv då ska vi träna men där emellan så får den inget och beter sig precis som den alltid har gjort. - Hunden ska aldrig veta, när som helst kan det bli belöningar när hunden gjort något bra, och träningen kan ske oavsett vilka kläder du har vilken plats du är på osv. En förväntan hos hunden bör alltid finnas.


- Du tränar bara stillastående


Alla dessa fällor är lätta att trampa i och gör att vi ofta får misslyckanden.


Din uppgift är att vara smartare än din hund!


Planen fram till nu är alltså:

- Hitta en bra belöning

- Kontakt

- Lära hunden att skvallra på en människa

- Skvallra när människan stör på olika sätt

- Träna detta med olika människor

- I olika miljöer

- Träna med en lugn hund på långt avstånd

- Minska avståndet

- Träna med olika hundar

- I olika miljöer

- När ni är stilla och i rörelse


När beteendet sitter ordentligt i ovannämnda situationer är det dags att testa i verkligheten. Se upp här, fram tills nu har du haft kontroll på störningen, det har du inte nu och då är det väldigt lätt att falla tillbaka i gamla vanor, tex att du börjar korta upp kopplet, du blir osäker och nervös, stel och hela utfallskarusellen är igång igen.

Sätt dig därför ner innan promenaden gör en plan inför ett möte - hur ska du bete dig? Vart har du belöningarna? lättåtkomligt,  Ska du stå stilla eller röra dig? Vilken längd bör du ha på kopplet? osv.

Skulle det ändå bli fel (vilket händer) ha en plan B i beredskap. det kan tex vara att du avleder din hund med något så att du räddar upp situationen, du får ingen inlärning genom att avleda men du kanske slipper utfallet just då. Eller ännu hellre vänd och gå åt ett annat håll om du märker att din hund börjar hetsa upp sig.


Utvärdera efter ett möte - vad gick bra, vad gick mindre bra, funkade belöningen eller behöver du ha något mer attraktivt, vad gav jag min hund för signaler? Skriv gärna upp, då är det lättare att hitta mönster, plocka ut vissa detaljer att träna på under arrangerade former.

Ge INTE upp om ni får bakslag det är naturligt.

Fokusera på målet med träningen, och på alla rätt som din hund gör, och bygg vidare.

Det kritiska är oftast när vi ska få det att funka i verkligheten, var beredd på att det tar lite tid innan alla bitar faller på plats.


Känner du att du skulle vilja ha hjälp, hör av dig så bokar vi en privatlektion 0730-489009

 
 
Ingen bild

Frida

8 september 2013 11:47

Kommer du till Blekinge ? Jag skulle behöva hjälp med mina hundar. Och en vän till mig oxå. Med vänlig hälsning, Frida ( friggo66@hotmail.com

Hundutbildaren

30 september 2013 23:31

Hej Frida jag kan absolut komma till Blekinge kika här för mer information www.gameondog.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hundutbildaren - 30 september 2013 23:31

www.gameonpuppy.se

Av Hundutbildaren - 12 augusti 2013 16:52


  Jag använder ofta targets vid inlärning, det är en bra hjälp som är lätt att arbeta bort. När hunden har lärt sig att markera gång på gång så kan man till exempel använda sig av den vid inlärning av rutan, framförgående/framåtsändande, hopp, stä...

Av Hundutbildaren - 7 augusti 2013 21:53


  Att lära hunden gå fot, tar tid det är många delar och mycket kriterier. Mitt tips är att dela upp det i små delar.   Jag startar med kontakt, först spelar det ingen roll vart hunden befinner sig, den får vara kopplad och så fort den tittar ...

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2013 15:29


  Jag jobbar mycket med tävlingsmässiga ingångar på plan. Man kan tycka att det inte spelar så stor roll hur hunden förs vid en ingång, men det gör det i de flesta fall. Är hunden ofokuserad vid ingången så kommer den med stor sannolikhet vara d...

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2013 00:26

Dagens tips är att träna och bygga ett högt värde för ingångar vid sidan, både med och utan apport, på köpet får du fin bakdelskontroll, det ser väldigt snyggt ut när hunden jobbar med bakbenen i vänster svängarna.   Ingångar återkommer i alla mo...

Presentation


Hundutbildaren
Vi anordnar Utbildningar, kurser, föreläsningar, Clinics och Läger

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Hundutbildaren


Skapa flashcards