hundutbildaren

Direktlänk till inlägg 7 juni 2011

Träna position

Av Hundutbildaren - 7 juni 2011 22:41


Jag lägger ner mycket tid på att träna position vid sidan, det är värdefull grundträning som man inte bara har nytta av i linförighet och frittfölj utan i alla moment. Om man tänker efter så finns det inget som är så återkommande som just positionen vid sidan. Om man dras med sneda sättanden så drar det inte bara ned betygen i fotgåendet utan i alla moment, tråkiga och onödiga avdrag att få.


Vad som är rätt position för dig vet bara du, det är upp till dig att lära din hund. Men så här säger lydnadsreglerna: Hunden ska villigt och rakt följa föraren, gående invid dennes vänstra sida med huvudet eller bogen i jämnhöjd med förarens knä. Linförighet skall prövas i vändningar och halter i vanlig marsch. Hunden ska även prövas under rak språngmarsch där märkbar tempoväxling ska föreligga. Då föraren gör halt, skall hunden utan kommando inta utgångsställning.

Poängavdrag får man bla. om – hunden tränger, hunden släpar, hunden går för långt fram, plogar, går ojämt växlar position, sitter snett, sitter sakta, sitter inte alls.

Dubbelkommando är också vanligt, att man tex styr hunden med överkroppen så att den rättar in sig i rätt position.


Det finns många olika övningar som gör att hunden lär sig rätt position.


Klossen – lär hunden att jobba med bakdelen.


Baklängesmarsch -  följsamhet, kontakt, energi, du kan gå rakställd och ändå se hundens position hela tiden.


Hålla på sina kriterier – om man ibland släpper igenom att hunden tränger, eller sitter snett så blir det väldigt svårt för hunden att förstå och lära sig rätt position.


Belöningsplacering – vart du belönar har en stor inverkan på positionen, om du exempelvis belönar från höger hand i fotgåendet så kommer hunden automatiskt att bli sneställd, hunden tränger eller plogar eftersom den dras mot belöningen.


 Rutiner - få hunden i rätt sinnesstämning,  hur förbereder du din hund innan träning om hunden är väldigt uppspelt så kan det resultera i att hunden går för långt fram, om hunden är omotiverad så kan den släpa. Hitta rätt balans.


Störningsträna – när positionen sitter kan man börja störningsträna, orkar hunden hålla positionen trots att någon går bredvid, pratar, lockar, leker, kryper, spelar fotboll, går med en annan hund, leker med en annan hund……osv. Ju mer störningar din hund klarar i rätt position desto säkrare sitter den.


Ingångs övningar – träna mycket ingångar, men träna dom mycket separat alltså inte i ett helt moment låt hunden bli säker på vart den ska vända upp och sitta, rätta den inte om det blir fel, då lär du bara hunden att det är okej att sätta sig snett och sedan hoppa in i rätt position när man blir rättad. Det ska bli rätt första gången, du har bara en chans på tävling. Höj motivationen på övningen att ha en hund som tycker ingången är tråkig och därav gör den segt gör inget bra intryck, och kan smitta av sig på momentet.


Torr gå – lär dig gå i samma rörelsemönster hela tiden, och gör det utan hund. Hur sätter du fötterna i svängarna, hur är kroppshållningen, axlarna, armarna, blicken. Försök underlätta för hunden genom att röra dig på samma sätt jämt (även på tävling)


Träna en del i taget -  vändningar för sig, halter för sig, ingångar.... osv tills hunden klarar varje del därefter kedja.


Speglar – Om man jobbar mycket med snedställd kroppsposition så kan hunden hamna snett när du sen rätar upp dig.  Jobba mot speglar, då ser du din hund utan att behöva bli sned i kroppen.


Filma – låt någon filma er, då ser man inte bara hundens position, man ser också egna misstag, dubbelkommandon, och hur ser det ut helhetsmässigt. Ser det flytigt och fint ut.


Träningskamrater – låt dina träningskamrater inspektera er noga, och ge kritik.


  
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hundutbildaren - 30 september 2013 23:31

www.gameonpuppy.se

Av Hundutbildaren - 12 augusti 2013 16:52


  Jag använder ofta targets vid inlärning, det är en bra hjälp som är lätt att arbeta bort. När hunden har lärt sig att markera gång på gång så kan man till exempel använda sig av den vid inlärning av rutan, framförgående/framåtsändande, hopp, stä...

Av Hundutbildaren - 7 augusti 2013 21:53


  Att lära hunden gå fot, tar tid det är många delar och mycket kriterier. Mitt tips är att dela upp det i små delar.   Jag startar med kontakt, först spelar det ingen roll vart hunden befinner sig, den får vara kopplad och så fort den tittar ...

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2013 15:29


  Jag jobbar mycket med tävlingsmässiga ingångar på plan. Man kan tycka att det inte spelar så stor roll hur hunden förs vid en ingång, men det gör det i de flesta fall. Är hunden ofokuserad vid ingången så kommer den med stor sannolikhet vara d...

Av Hundutbildaren - 6 augusti 2013 00:26

Dagens tips är att träna och bygga ett högt värde för ingångar vid sidan, både med och utan apport, på köpet får du fin bakdelskontroll, det ser väldigt snyggt ut när hunden jobbar med bakbenen i vänster svängarna.   Ingångar återkommer i alla mo...

Presentation


Hundutbildaren
Vi anordnar Utbildningar, kurser, föreläsningar, Clinics och Läger

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ hundutbildaren med Blogkeen
Följ hundutbildaren med Bloglovin'

Hundutbildaren


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se